De ontdekking van mezelf: focus is niet het antwoord

Laatst had ik een gesprek met een business coach; iemand die mij helpt om eerlijker (vooral naar mijzelf) en professioneler in mijn werk te staan. Zij bracht onder woorden wat ik bedoel als ik zeg dat het voelt alsof ik niet voldoende uit de verf kom. “Focus is voor jou niet het antwoord! Jij moet het hebben van de breedte en van je inzicht en vermogen om verbindingen en relaties te leggen tussen mogelijkheden, die anderen niet zien.”

Diezelfde week zei een jonge ondernemer, die ik mag coachen, tegen mij: “Jij brengt zaken aan de orde, waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn. Hierdoor zie ik voor mijzelf nu weer nieuwe mogelijkheden en weet ik wat ik moet doen”. Ook moet ik denken aan wat een oud-collega regelmatig mij voorhield. Hij zei dat ik goed ben in de grote lijnen en het visionaire werk, maar voor het detail de kwaliteiten van andere mensen nodig heb.

Focus is voor jou niet het antwoord!
Jij moet het hebben van de breedte en van je inzicht en vermogen om verbindingen en relaties te leggen tussen mogelijkheden, die anderen niet zien.

In de afgelopen jaren heb ik mij laten verleiden om mijn scope voor mijn business te ‘verengen’ tot ‘coaching van mensen’. Natuurlijk, ik coach mensen op basis van een coachvraag, en ik doe dat volgens mij ook goed en naar tevredenheid van de coachees, maar ik doe meer. Coaching is niet mijn specifieke business, coaching is een middel om met mijn cliënten een weg te vinden in het leven; om een idee te krijgen van hoe nu verder en daar een strategie voor te verwoorden. Ik heb me in mijn profilering van mijn bedrijf mij laten verleiden om mee te gaan in de idee om mijzelf vanuit één profiel neer te zetten. Dit idee werkt voor velen, mensen die een bepaald product in de markt moeten zetten of een specifieke dienst willen verlenen. Maar ik zie nu in dat dit voor mij een misvatting is geweest. ‘Focus’ is niet het antwoord, in de zin van dat je dan je gaat richten op één soort aanbod, of één soort klant. Ik heb geleerd dat focus voor mij alleen iets toevoegt als het betekent dat ik mij richt op en bezig ben met de kracht van mijn talent en gaven. Kortom: op wat ik wil en kan bieden.

Ik ben goed in het waarnemen en analyseren van processen en ondertussen te luisteren naar de verlangens van wat mensen beweegt. Ik verbind mensen en partijen om doelen te realiseren. Ik probeer het grotere geheel te zien en wat verbanden zijn met andere ontwikkelingen, die gaande zijn. Laatst noemde een coachee mij een ‘verrekijker’; iemand, die naar de dag van morgen kijkt en meerdere scenario’s met de mogelijke consequenties naar voren brengt.

Voor mij is het normaal en essentieel om contextueel en waarde gedreven te denken. Contextueel omdat mensen iets doen, zich op een bepaalde manier gedragen, omdat de situatie dat oproept; waarde gedreven, omdat mensen zichzelf doelen stellen en bepaalde verlangens bij hun gedrag voor ogen hebben.

Hierdoor verbind ik, op de weg naar oplossingen, mensen en disciplines met elkaar, die niet altijd voor de hand liggen. En hierdoor ontstaan vernieuwende inzichten, maar vooral ook nieuwe energie om (vaak betere/ meer passende) oplossingen te genereren.

Voor mij is het normaal en essentieel om contextueel en waarde gedreven te denken.

Coaching is voor mij niet de enige methode; een gedachte die je zomaar kan bekruipen als je denkt dat je voor een goede business moet focussen. Nee, het is één van de methodes, die ik kan inzetten in een bredere aanpak om mensen en organisaties naar de eigen situatie, het leven met haar verlangens en het toekomstperspectief te laten kijken.

Focus kan goed zijn, tuurlijk. Zeker als je bijvoorbeeld als ondernemer een onderscheidend aanbod aan de man wilt brengen. Dan moet het niet verzuipen in een onlogische vergaarbak. Je verwacht zo ook geen brood en banket bij een autogarage. Ik verwacht dan de deskundigheid van de automonteur bij de garage en voor een brood ga ik naar een echte bakker. Het is daarom goed om focus te hebben op wat mensen verwachten dat je te brengen hebt. En als het gaat om waar ik goed in ben dan is het inderdaad vooral het werken in de breedte. En dan is focus weer niet zo’n handig woord. Het woord ‘focus’ werkt dan zelfs verwarrend. Ik probeer daarom afscheid van dit woord te nemen, omdat het afleidt waar het werkelijk om gaat. Het gaat erom dat je doet waar je goed in bent én dat je doet wat betekenisvol is. En in dat laatste woord ‘betekenisvol’ komen je idealen en ambities tot zijn recht. Daarover heb ik in eerdere bijdragen één en ander beschreven. En ja, het leven vanuit idealen en ambities is nog steeds mijn lust en mijn leven om dát naar boven te krijgen in de coaching die ik toepas. Maar ik kijk daarbij ook naar de verbindingen, de relaties in het grotere geheel.

Geen reactie's

Geef een reactie