Ontdek je eigen slinger (2)

In mijn eerste blog onder de titel van ‘Ontdek je eigen slinger’ ben ik ingegaan op het verhaal van David en Goliath en deelde ik dat juist dit (voor mij bekende) verhaal ineens in heel ander daglicht kwam te staan. De wijze waarop de spreker Tiemen Westerduin dit verhaal bracht, bracht voor mij een nieuw inzicht wat mij vandaag de dag nóg inspireert. Het inzicht had grote consequenties, namelijk dat het roer om moest. Het was tijd om scherpe keuzes te maken en persoonlijk leiderschap te laten zien. In deze blog ga ik nader in op de lessen die ik geleerd heb.

Het inzicht had grote consequenties, namelijk dat het roer om moest

Levenslessen

Toen dit verhaal verteld werd, werden een aantal zaken voor mij ineens helemaal helder:
1. ik moet stoppen met volgzaam luisteren naar ‘mijn oudere broer(s)’
2. ik moet niet in het harnas van successen van anderen willen gaan staan
3. ik moet mijn eigen slinger pakken en die gebruiken

1. Luisteren is prima, maar laat niet je oudere broers vertellen wat je moet doen

Hoe vaak gebeurt het dat andere mensen weten wat jij het beste kan doen, waar je goed in bent en wat je vooral niet moet doen. Goedbedoelde adviezen ten over. Vooral van mensen die je erg na aan het hart staan, zoals je oudere wijze broer. Hij weet het allemaal zo goed. Hij kent mij goed en hij zal het toch ook wel goed zien. En je wilt hem niet teleurstellen. Zo zijn er zoveel goede mensen met wie je rekening ‘moet’ houden. Je ‘pleast’ en leeft niet je eigen leven. Het kan thuis zijn, op je werk, in de kerk en zelfs ook naar je eigen partner en vrienden. Je volgt maar wat graag de adviezen van de ander op, want hiermee ‘ben je iemand’ en je geeft hiermee de ander erkenninng.
Maar is dat zo? Feitelijk leef je niet zelf je leven wat bij je past, maar doe je wat goed is vanuit het perspectief van de ander.

Ik moet niet luisteren naar wat anderen vinden wat ik moet doen; evenmin naar mijn ego, die mij uit de verbinding met mijn medemens haalt. Nee, ik moet (leren) luisteren naar mijn hart.

Ook ik deed dat. Zo heb ik een aantal jaren met plezier en overtuiging werk gedaan voor een ideele organisatie. Er was daar veel te doen, en de doelstelling van de organisatie sprak mij erg aan; dus wat wilde ik nog meer? Ik had daar een inspirerende leidinggevende taak en iedereen vond dat ik goed werk deed. En dat was wellicht ook zo. Het is niet zo dat wat ik deed niet goed was. Het was meer dat het werk mij meer en meer ging tegenstaan. Dat ik niet bezig was met de dingen, die écht bij mijn kwaliteiten passen en waar ik plezier aan beleef. De dingen die enerzijds passen bij mijn idealen en ambities, maar anderzijds ook passen bij waar ik zelf goed in ben. Als je gehoor geeft aan wat anderen vertellen wat je moet doen, dan ga je iets doen wat niet per definitie de goede dingen zijn.

Door het verhaal van Tiemen gingen mijn ogen open: ik heb idealen, ambities en ja, ik wil reuzen verslaan. Ik wil iets betekenisvol doen, door ‘de reus van onrecht’ te bestrijden. Deze reus is groot en in mijn strijd wil ik mensen inspireren gerechtigheid na te streven; dat is goed te doen, zonder dat het een ander of Gods schepping schaadt. Ik droom van een wereld waarin alles weer heel is; zoals het bedoeld is. Een wereld waarin ieder individu tot zijn of haar recht komt, in harmonie tot elkaar en tot de schepping. Heelheid in relaties, in het samenleven, in de wijze waarop we de natuur gebruiken. Daarvoor moet ik niet luisteren naar wat anderen vinden wat ik moet doen; evenmin naar mijn ego, die mij uit de verbinding met mijn medemens haalt. Nee, ik moet (leren) luisteren naar mijn hart. Ik geloof dat God met Zijn liefde spreekt tot mijn hart. Dit maakt mij mild naar mijzelf en anderen, geeft mij inzicht om goede keuzes te maken en maakt mij bewust van waar ik goed in ben én wat ik beter niet kan doen.

Waar ben ik goed in, en wat kan ik beter laten? Waar word ik echt blij van en hoe kan ik anderen, met dat te doen wat ik goed kan, ook blij maken; zodat het ideaal van gerechtigheid weer wat dichterbij komt? Dat zijn de vragen waar ik en volgens mij iedereen voor zichzelf het antwoord op moet geven.

2. Je moet je niet een harnas aan laten meten

Natuurlijk ligt dit punt een beetje in het verlengde van het eerstgenoemde punt. Maar het gaat ook wat verder. Soms heb je het idee dat je bezig bent vanuit je eigen mogelijkheden, maar dan in de uitvoering toch probeert je eigen verhaal te laten sporen met dat van een ander. Sommigen noemen dat win-win, maar dat is het meestal niet. Het is vaak hooguit een slap aftreksel van een compromis, waarbij zowel jij als de ander niet helemaal tot hun recht komen. Als anderen tegen je zeggen dat een bepaalde methode de beste is, dan hebben ze het vaak over de wijze waarop het voor hem of haar het beste werkt.

Kort gezegd: ik geloof allereerst dat je vooral moet luisteren naar wat je hart je zegt om je idealen en ambities na te streven. Vervolgens moet je hiervoor je eigen weg zoeken, met eigen middelen en methoden. Het harnas van de ander is op maat van de ander gemaakt. Je moet je eigen weg vinden, met vallen en opstaan ervaren wat het beste werkt om je doelen te halen.

Het verhaal van Tiemen wees me op mijn valkuil, dat ik graag anderen wil helpen, ‘pleasen’ zo je wil, en dat ik daarvoor bereid ben om én te luisteren naar het wát de ander wil, maar ook naar het hóe! Ik ging op dezelfde manier dingen doen, terwijl ik misschien ook al van tevoren zag dat het niet ging werken. Ik heb me dan nu ook heilig voorgenomen om mijn eigen weg te vinden en zelf uit te zoeken wat het beste bij mij past en hoe ik dit het beste ten uitvoer kan brengen. Voor mij werkt dat zo uit door te ontdekken en verantwoordelijkheid te nemen in persoonlijk leiderschap.

Je moet je eigen weg vinden, met vallen en opstaan ervaren wat het beste werkt om je doelen te halen.

3. Je moet je eigen slinger gebruiken en je hierop focussen. Alleen zo kun jij ook reuzen verslaan

David pakte zijn slinger en deed waar hij goed in was. Hij wist dat hij met grote precisie een steen kon slingeren en dat hij zo de grote reus Goliath kon verslaan. Maar hij kon de reus tegemoet treden, omdat hij vertrouwen had dat hij de strijd ging winnen. Hij vertrouwde op zijn God en zo kon hij de steen, in vertrouwen op zijn kunnen, wegslingeren en de reus verslaan.

Ik geloof ook dat ik, in het vertrouwen in Gods inspirerende liefde, reuzen mag en kan verslaan door met mijn eigen slinger te gaan werken. Mijn slinger zijn de kwaliteiten, die in mij gelegd en gegroeid zijn en die uniek zijn om mijn idealen en ambities waar te maken.Ik weet en geloof dat ik vanuit wie ik ben en mijn rijke ervaring mensen kan inspireren, maar vooral ook dat ik kan luisteren en invoelen wat andere mensen zeggen. Ik kan door goede vragen te stellen de ander helpen te ontdekken hoe je kunt luisteren naar je hart, hoe je je eigen slinger kunt vinden en hoe je belemmeringen kunt overwinnen. Vanuit mijn bedrijf Nieuwe Dag coach en inspireer ik mensen en organisaties om werk te maken van duurzame ambities en leiderschap te nemen in het realiseren van idealen. Ik heb me hierop gefocust en opleiding en training gevolgd. Ik ben nu gecertificeerd en gediplomeerd coach en doe dit met overtuiging. En ik word blij als ik door mijn werk andere mensen kan inspireren en op weg kan helpen om betekenisvol te zijn, vanuit de eigen unieke mogelijkheden: je eigen unieke slinger.

Stap uit je comfortzone en focus je op waar je goed in bent.

Het is zó belangrijk dat je eigen unieke slinger weet te ontdekken. Stap uit je comfortzone en focus je op waar je goed in bent. Laat je inspireren door mensen, van wie je wat kan leren en die je op weg helpen. Ga door, geef niet op en leer van je fouten én successen en laat je niet ontmoedigen als het een keer of een tijdje niet goed gaat. Laat die slinger niet los en zet alles op alles om deze te gebruiken om je eigen idealen en ambities waar te maken. Geloof dat God je niet zomaar hier op aarde heeft neer gezet en je zegent als je gaat leven zoals je bedoeld bent! Zo kun je echt reuzen verslaan!

Geen reactie's

Geef een reactie